Gluten Free Sourdough Bread | Ruut

Glutenfreies Sauerteigbrot | Ruut

gluten free | vegan

Recipe from : Lena from https://lenas-glutenfrei.de/

Ingredients : for a loaf pan

  • 110g Ruut cassava flour
  • 60g whole grain rice flour
  • 120g starch
  • 23g psyllium husk powder
  • 8g sea salt
  • 280g of water
  • 290g activated sourdough (e.g. whole grain rice sourdough)
  • 10g olive oil

gluten-free sourdough bread Ruut

PREPARATION:

Tip :) Only use a kitchen scale for our recipes and to weigh the flour.

  1. In a large bowl or in the bowl of a food processor, combine Ruut cassava flour, whole wheat rice flour, starch, psyllium husk powder, and sea salt.
  2. Mix the water and sourdough together well and then add to the dry ingredients together with the olive oil, mix quickly by hand or in a food processor to form a dough.
  3. Take the dough out of the bowl and shape it into a loaf with your hands to fit in a loaf pan.
  4. Place the loaf in the loaf pan and leave at room temperature for at least 4 hours or in the fridge overnight.
  5. After the rising time, preheat the oven to 220°C fan oven and bake the bread at 220°C for 20 minutes, then reduce the heat to 200°C and bake for another 50-60 minutes. Then leave to cool completely on a wire rack. Only then cut.

Ruut sourdough bread

Ruut gluten-free sourdough bread

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4 comments

Hallo Gabriele, den kannst du selber herstellen. Hier einen Link zu einer Anleitung für einen algemeinen Sauerteigansatz: https://lenas-glutenfrei.de/glutenfreien-sauerteig-ansetzen/

Dein Ruut-Team

Ruut

Hallo Mona, wo bekommt man den Hafersauerteig? LG Gabriele

Ackermann Gabriele

Hallo Mona, leider habe wir bisher dieses Rezept nur so ausprobiert wie es im Rezept steht. So erzielst du auf jeden Fall das Beste Ergebnis. Da aber die Menge an Reismehl recht gering ist, könnte ich mir vorstellen, dass es klappen könnte, wenn du es durch Hafermehl ersetzt. Und wie du sagst, ebenfalls dann auch den Reissauerteig. Das Ergebnis wird vermutlich nicht das Gleiche sein, aber es könnte klappen. Berichte uns gerne wie deine Erfahrungen waren!
Schöne Grüße, Johanna von das Ruut-Team

RUUT

Hey! Könnte ich das Reismehl mit Hafermehl oder weiterem Maniokmehl ersetzen? Vertrage leider keinen Reis und würde glutenfreien Hafersauerteig verwenden?!

Mona
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