Heidesand cookies: gluten-free and paleo

Heidesand Plätzchen: glutenfrei und paleo

paleo | grain free | gluten free

 

Quantity: approx. 36 biscuits

INGREDIENTS:

  • 150 grams of butter
  • 1 vanilla bean
  • 1.5 teaspoons grated zest of 1 unwaxed lemon
  • 1 pinch of salt
  • 65 grams of honey
  • 150g Ruut cassava flour
  • 30 g arrowroot flour

PREPARATION:

Tip :) Only use a kitchen scale for our recipes or to weigh the flour.

  1. Melt butter in a saucepan over medium heat. Once the butter is soft, reduce the heat and cook until light brown, about 10-12 minutes. Remove from the stove and let cool to room temperature.
  2. Split the vanilla pod lengthways, scrape out the vanilla and mix with the chilled butter. Stir in the lemon zest and salt. Add the honey. Sift the flour and arrowroot flour over the butter mixture. Mix everything well with a spoon, if necessary knead everything well with your hands.
  3. Divide the dough and form into two 20 cm long rolls with a diameter of 3.5 cm on baking paper. Wrap each in the baking paper and refrigerate for at least two hours.
  4. Preheat the oven to 180°C. Line the baking sheet with parchment paper. Unwrap the chilled dough and cut into 8-9mm thick slices.
  5. Bake cookies for 10 to 12 minutes until edges are lightly brown. Leave to cool on a wire rack.

tip :

  • Make your own vanilla sugar! Simply mix the cut vanilla pods with sugar and leave to infuse in a glass. 

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4 comments

Hallo Annika, du kannst die Kekse in einer ganz normalen Keksdose oder Glas mit Deckel aufbewahren. Im Prinzip sind sie über ein paar Wochen lang haltbar, denn bis auf die Butter ist ja nichts verderbliches drin. Allerdings wird die Konsistenz irgendwann nicht mehr so gut sein, also würde ich eher sagen 2 Wochen kannst du sie gut aufbewahren.
Schöne Grüße,
Johanna von das Ruut-Team

RUUT-TEAM

Wie sollte ich die Kekse lagern? Und wie lange sind sie haltbar?

Annika

Hallo Chiara, hast du die Teigrollen 2 Stunden im Kühlschrank gelassen? Und hast du den Ofen vorgeheizt, bevor du die Kekse hinein geschoben hast? Wenn du diese Schritte nicht einhältst, kann es gut sein, dass dir die Kekse bei Backen verlaufen. Ich hoffe aber, sie haben trotzdem geschmeckt.
Schöne Grüße, Johanna von das Ruut-Team

RUUT

Bei mir sind die komplett zerlaufen… Was hab ich falsch gemacht?

Chiara
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