Gluten free flatbread

Glutenfreies Fladenbrot Rezept - einfach selber backen

grain free | gluten free

 

Recipe from: Johanna from glutenfreerecipeworld.de

INGREDIENTS: for 2 medium flatbreads

  • 210 g Ruut cassava flour
  • 40 g chickpea flour
  • 60 g potato starch
  • 100 g tapioca starch
  • 20 g psyllium husk flour
  • 20 g arrowroot starch
  • 490 ml lukewarm water (approx. 35 degrees)
  • 30 grams of fresh yeast
  • 1 tsp sugar
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tbsp white wine vinegar or lemon juice
  • 2 tsp salt
  • 1 egg, size M

For painting:

  • 1 tbsp olive oil
  • 1 tablespoon sesame seeds (white and black seeds)

 

PREPARATION:

Tip :) Only use a kitchen scale for our recipes or to weigh the flour.

  1. Put all types of flour, arrowroot starch and psyllium husks in a bowl and mix well.
  2. Crumble the yeast over it, sprinkle sugar over it and pour over the lukewarm water. Cover and leave to rest for about 15 minutes.
  3. Add the remaining ingredients and knead well with the dough hook of a hand mixer, knead for at least 5 minutes. The dough will still be quite soft and moist, but still workable.
  4. Place the dough on a well-floured work surface, divide into two equal parts and shape into patties (approx. 2 cm high). Place the flat cakes on a baking sheet lined with baking paper, shape them again, sprinkle with the sesame seeds, press down a little and leave covered in a warm place for 60 minutes.
  5. Shortly before the end of the rising time, preheat the oven to 180 degrees top and bottom heat. Carefully brush the flat cakes with olive oil, lightly carve them in a diamond pattern and bake for 40 minutes.
  6. Let the flatbreads cool completely on a wire rack.

Tip:

  • You can also sprinkle the flatbread with herbs, then it tastes a bit Mediterranean.
  • It is perfect for grilling, as a starter, for example as a bruschetta, or simply as breakfast bread.

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5 comments

Hallo liebes Ruit-Team,
super Rezepte, echt klasse! 😊
Ich habe nur ein Problem, dass ich keine Kartoffeln vertrage und somit auch keine Kartoffelstärke. In den Rezepte finde ich aber immer wieder Kartoffelstärke. Kann ich diese durch Pfeilwurzel- oder Tabiokastärke ersetzen? Bzw. welche Alternativen gibt es dazu?
Geht auch Backpulver statt Hefe? Wenn ja wieviel?
Vielen lieben Dank!
Herzliche Grüße
Annette Grau

Annette grau

Hallo Frauke, wir haben es nicht ausprobiert, ob es mit einem Leinsamen-Ei auch funktionieren würde. Du kannst es aber ja mal testen und uns dann gerne bescheid sagen, dann können wir es als Eifreie Variante im Rezept mit aufnehmen. Ich vermute, dass es nicht ganz so gut bindet wie mit Ei, sollte aber eigentlich trotzdem funktionieren.
Viel Erfolg und schöne Grüße,
dein Ruut-Team

Ruut-Team

Kann ich das Ei durch ein Leinsamen-Ei ersetzen?

Frauke

Hallo Moni,
das Kichererbsenmehl ist sehr wichtig in dem Rezept, da es gut bindet und etwas Elastizität mit sich bringt. Wir haben es zu dem nicht getestet, wie es ist, es durch Maniokmehl zu ersetzten. Wenn du es ersetzt, kann es gut sein, dass dir das Fladenbrot nicht so gut gelingt.
Schöne Grüße, dein Ruut-Team

RUUT-TEAM

Kann ich das Kichererbsenmehl weglassen und mehr Ruutmehl nehmen???

Moni
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